Tündérkert.

Isteni ételek bográcsban

bivalytokany_bogracsban_108770_84821

Nem tudom miért, talán az elmúlt napokban uralkodó jó idő miatt, de sokkal több kedvem van főzni, a nyár beköszönte pedig rengeteg kis hétvégi sütögetésnek adhat remek időt. Mivel enni is szeretek és a jó időt is imádom, így összegyűjtöttem nektek pár szuper ételt, amely bográcsban készül, hátha Ti is ihletet kaptok egy kis szabadtéri főzőcskézéshez. 🙂

Bográcsos csirke

Ami kell hozzá:

1 egész csirke

½ kg krumpli

1 zöldpaprika

3 paradicsom

2 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

¼ zeller

1 fej vöröshagyma

2 ek. zsír, vagy olaj ( én személy szerint ilyen esetekben a zsírt jobban szeretem használni )

pirospaprika

ételízesítő

Így készítsd el:

Tisztítsd meg a csirkét és darabold fel, akárcsak ha pörköltet készítenél a konyhában.

Ezután minden zöldséget moss meg, majd szeleteld fel őket, a vöröshagymát pedig kockázd fel apróra.

Ezután a zsírt olvaszd fel a bográcsban és tedd bele a hagymát, amit üvegesre pirítasz és tedd bele a zöldségeket is, valamint mehet bele a darabolt csirke.

Ha ez jól átsült, önts alá egy kevéske vizet, így a hússal együtt a zöldségek is megbarnulnak kicsit.

Ezután szórd meg tetszés szerinti pirospaprikával és annyi vizet önts rá, hogy teljesen ellepjen mindent, majd fűszerezd meg sóval és ételízesítővel, ezt követően a feldarabolt paradicsom is belekerülhet a bográcsba.

Ha már úgy látod hogy a hús megpuhult, a hasábokra felvágott krumplit is beledobhatod és készre főzheted. 🙂

Hétvezértokány

Ami kell hozzá:

  • 30 dkg marhaszínhús

  • 25 dkg sertéslapocka

  • 25 dkg borjúlapocka

  • 10 dkg füstölt szalonna

  • 3 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 zöldpaprika

  • 2 paradicsom

  • 2 dl tejföl

  • 1 ek. pirospaprika

  • köménymag

Így készítsd el:

Moss meg minden húst és különválogatva csíkozd fel őket vékonyan, ezután a vöröshagymát és a fokhagymát is mosd meg és aprítsd fel apróra, majd a paprikát és a paradicsomot is szeleteld fel.

Ha ezzel megvagy, a bográcsba tett felcsíkozott szalonnát pirítsd meg, és az így keletkezett zsírban pirítsd meg a hagymát is.

Ehhez tedd hozzá a pirospaprikát és forrald vízzel felöntve kb. 5 percig, majd mehet bele a marhahús, amit megsózol és ízlés szerint köménymagot is adsz hozzá, ezután párold egy órán át.

Ha ez kész, jöhet a borjú és a sertés is, amihez időnként kevés vizet öntesz, így párolod tovább.

Ha a hús elkezd puhulni, hozzáadhatod a paradicsomot és a paprikát is, ezután közepes tűzön kevergetve addig párolod, míg meg nem puhul minden husi.

Ha már puha mind, mehet a tejföl bele és jól felforralod, ezután akár rizzsel és galuskával is tálalhatod. 🙂

Magyaros egytálétel

Ami kell hozzá:

  • 50 dkg sertéscomb

  • 10 dkg húsos füstölt szalonna

  • 2 pár debreceni kolbász

  • 1 kg krumpli

  • 2 zöldpaprika

  • 4 paradicsom

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • őrölt csípős paprika

  • rozmaring

  • só, bors

Így készítsd el:

Darabold fel kicsi szeletekre a sertéshúst, ezután a paprikát, krumplit, paradicsomot és a debrecenit vágd fel karikákra. Ha ez kész van, aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát is.

Ezután vágd fel a szalonnát kockákra és pirítsd meg lassú tűzön, ennek a zsírján futtasd meg a vöröshagymát és a zöldpaprikát.

Tedd bele a húst és a paradicsomot, majd párold kb. 50-60 percig víz hozzáadásával.

Ha ezzel megvagy, keverd hozzá a krumplit, a fokhagymát és a debrecenit, majd sózd, borsozd és ízlés szerint adj hozzá a rozmaringból és a csípőspaprikából.

Ezt engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi és főzd kis lángon egészen addig, míg a krumpli meg nem fő.

Savanyú vetrece

Ami kell hozzá:

  • 60 dkg marhacomb

  • 10 dkg füstölt szalonna

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • pirospaprika

  • 1 babérlevél

  • őrölt bors

  • 2 dl fehérbor

  • 2 dl tejföl

  • 1 ek. finomliszt

  • 1 kiskanál mustár

  • fél citrom

Így készítsd el:

Csíkozd fel a szalonnát és a húst is, a vöröshagymát hámozd meg és aprítsd fel.

Ezután süsd ki lassú tűzön a szalonnát és add hozzá a hagymát és az előtte lepréselt fokhagymát is, majd pirítsd meg.

Mehet bele a hús is és pirítsd tovább kevergetve, ezután ha elfőtt a leve, hintsd meg pirospaprikával és sózd meg, majd önts rá 2,5 dl vizet is.

Dobd bele a babérlevelet és borsozd meg, majd a kimért bor felét öntsd a bográcsba és párold puhára, méghozzá kis lángon de közben pótold a levét, ami elfő.

Eközben a maradék bort keverd simára a tejföllel és picit merj rá a hús levéből is és öntsd a vetrecéhez.

Forrald kb. két percig, egészen addig míg a lé mártásszerűen be nem sűrűsödik és ízesítsd picit pikánsabbra a citrom reszelt héjával és kifacsart levével a mustárral.

Én puliszkával szoktam tálalni, hiszen laktató és finom is, de ezt kevesebben ismerik és ha nem szereted vagy nem akarod kipróbálni, rizs is tálalható mellé. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!