A nők általában a rózsát és más hasonló virágokat részesítik előnyben, én azonban egyszerűen odavagyok a levenduláért. Az illata, a színe, a megjelenése, valamiért imádom ezt a növényt, ráadásul nem csak udvarunk, otthonunk lesz szebb és hangulatosabb tőle, hanem a háztartás számos területén is hasznosíthatjuk.
Egyébként a levendulát, amely mediterrán éghajlaton őshonos növény, már az ókori rómaiak is ismerték, hasznosították.
Ezért is döntöttem úgy, hogy megosztom veletek ezt a rengeteg ötletet, nem is gondolnánk hogy ennyi mindenre fel lehet használni. 🙂
Azt már tudjuk, hogy nagyon sokan használták és használják is a mai napig molyok ellen a virágát, de amellett hogy igazi francia hangulatot kelt az udvarban, rengeteg dologra jó még.
A levendula növény virágát általában ebben a nyári időszakban szedik le, mikor még a virágok elég üdék és frissek, ezután szárítják ki nagyon alaposan odafigyelve. Fontos, hogy időben szedjük le a virágokat, hiszen azok július végére már teljesen elszáradnak. Ha azonban otthonodban nincs, piacokon, virágüzletekben is simán beszerezheted őket.
Tehát mire is jó ez a lila csoda? 🙂
-
Nyáron mindenki szenved a szúnyogcsípésektől, ég és viszket, azonban egy csepp levendula olajat ha beledörzsölünk a csípésbe, hamar enyhül a kínzó viszketés.
-
A lábgomba egy makacs dolog és akárhol elkaphatjuk. Szoliban, strandon, nyilvános helyeken. Azonban ha pár csepp levendulaolajat elkeverünk kb. egy evőkanálnyi növényi olajjal és minden nap belemasszírozzuk a lábfejekbe, igen nagy segítség lehet.
-
A levendula remek fájdalomcsillapító hatású növény, így ha egy evőkanál napraforgóolajba belekeverünk pár csepp levendulaolajat is, majd beledörzsöljük a fájó testrészekbe, remek gyógyír lesz rá.
-
Alvászavarokra is hasznos dolog, hiszen ha párologtatóba levendulaolajat teszünk, vagy a szárított, lemorzsolt virágokat pamutzsákba töltjük sokkal jobban alszunk majd. 🙂
-
Ekcémás bőrre is nagyon jó hatással van!
Végezetül pár levendulás recept:
Limonádé:
Amire szükséged lesz:
-
1 ek. szárított levendula
-
2 egész citrom leve
-
4 ek. kristálycukor
-
1 liter víz
Így készítheted el:
A levendula virágát öntsd le forró vízzel, így segíted elő, hogy az illóanyagok és az aromák kiázzanak belőle. Ha ezzel megvagy, hagyd állni 10 percig és utána szűrd le.
Amíg áll, egy nagyobb kancsóba facsard ki a citromok levét amennyire csak tudod, majd öntsd rá a hideg vizet és ízesítsd cukorral, ahogy szereted. Utána már csak a leszűrt levendulafőzetet kell hozzáadnod, díszítésként pár citromkarikát és már hűsölhetsz is! 🙂
Levendulás keksz
Amire szükséged lesz:
-
kb 1 ek. levendula
-
100 g puha vaj
-
50 g porcukor
-
1 cs. vaníliás cukor
-
150 g finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
-
3 teáskanál vanília aroma
Így készítheted el:
Egy nagyobb tálban a vajat és a cukrot keverd ki, majd mehet bele a liszt, a porcukor , vaníliás cukor, levendula, sütőpor és a vanília aroma is. Ezt jól dolgozd össze, majd formázz kicsi kekszeket az elkészült tésztából és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsd aranybarnára őket. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: