Mindenki ismeri a fokhagymát és használja is, azonban nem sokan vannak tisztában azzal, hogy mennyi mindenre van még jótékony hatással. Én rendszeresen használom sőt, nyersen is eszem, hiszen rengeteg mindenre kiváló ellenszer, éppen ezért írtam is róla egy kis bejegyzést. 🙂
A fokhagymát már nagyon régóta használjuk a legtöbb étel ízesítéséhez és egy jó szakács szerint is egy gerezd fokhagyma minden ételbe kell és a legtöbb balkáni étel alap kelléke a fokhagyma.
Hasznosíthatjuk darálva, törve zúzva és egészben is.
De mire is jó még ez a csoda?
Nagyanyáink is megmondják, napi egy gerezd fokhagyma csodákra képes, azonban kevesen fogyasztják hiszen csíp és nagyon intenzív, kesernyés íze van, azonban ezt a pár másodpercet érdemes kibírni.
Hogy miért?
Aki rendszeresen fogyasztja a fokhagymát, az hamarosan észre is veszi hogy az emésztése és a bélműködése is egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá válik.
Mindenféle görcsöt felold, erősíti a beleket és a gyomor ellenálló képességét, valamint a felfúvódást is megelőzi.
Azt is kevesen tudják hogy féregűző hatása van, velem például az anyukám már kiskoromban is megetetett napi egy gerezd fokhagymát.
A vérrögök képződését is megelőzi, ezáltal a keringésre is nagyon jó hatással lehet, tehát az erek jól átjárhatóakká válnak tőle, így a szívinfarktus esélye is kisebbé válik, valamint az érelmeszesedés is megelőzhető és a koleszterin szintünk is csökken tőle.
Külsőleg is alkalmazhatjuk, méghozzá a gennyes sebek kezelésére és a herpeszt is kiválóan elmulasztja.
Emellett a kertben is hasznosíthatjuk, hiszen a levéltetveket is kiválóan elűzi, én például a rózsa tövébe tettem 1-2 gerezdet, két hét alatt el is tűnt róla minden egyes kis szörnyeteg.
Érdemes tehát fokhagymát bőségesen tartani otthon, termesztése sem nehéz, hiszen rengeteg módon fel lehet használni. 🙂