A fröccsöt mindenki ismeri, mára már világmárka és hungarikum is egyben ez a frissítő nedű, mely meleg nyári estéken igazán üdítő lehet.
Története a szódavízzel kezdődik, mely már önmagában is jólesik az embernek ha hidegen megiszik belőle egy-egy pohárral.
Az emberek ehhez vannak igazán hozzászokva és talán sokkal jobb mint a ma már számos -féle változatban kapható ásványvizek. Hiába a rengeteg reklám, a különlegesnél különlegesebb palackok, az igazi szódavizet nem múlja felül egyik sem.
A fröccsöt is csak ezzel a legjobb fogyasztani, mely borból és a szódavízből áll, igazi nyári frissítő „üdítőital”
A hungarikumnak és világmárkának számító jó magyar fröccs születésén számos nagy magyar jelenlétében ment végbe és egy mesterszakács szerint az igazi magyaros ebédekhez egy kiadós hosszúlépés kötelező.
Már az 1820-as években ittak szikvízzel felhígított borokat, elsőként Jedlik Ányos bencés szerzetesrendi társai. Az 1840-es években feltalálták a szódavizet is, ezután a dinamót is, melyet nem sokkal az első gépsor is követett, melyen sorozatban történt a szódavíz gyártása.
A víz, mely széndioxid gázzal van dúsítva, egykor gyógyhatású dolognak is volt tulajdonítva, mely részben igaz, hiszen egy igazi kiadós ebéd után garantáltan jó hatással van emésztésünkre pár pohár szódavíz.
Maga a fröccs Fóton született, abban a híres pincében, mely Fáy András tulajdonában állt. Egy jeles napon pár barátját, valamint Vörösmarty Mihályt is meghívta szüretelni. Köztük volt Jedlik Ányos is, aki nem csak nagy értője volt az elektromosságnak, hanem a szódavizet is ő találta fel.
Az erős borokat valamivel enyhíteni szerették volna, ám ehhez a szódavizet és egy olyan üveget kellett feltalálni, melyből ki lehetett fröccsenteni magát a szódavizet.
Így került a szüretre a világ legelső szódásüvege is, majd hatalmas elképedéssel ötvözve elkészült a legelső fröccs is a Fáy – birtokon.
Jedlik Ányos németesen csak spiccernek hívta az újonnan feltalált italt, ám Vörösmartynak nem volt kedvére való az elnevezés, így kapta meg a fröccs nevet, mely a mai napig használatos és világhírű.
Azóta a fröccs teljesen kiforrta magát, számos változatban és arányban készíthetjük el egy-egy adagját:
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Vinceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr ( nagyházmester) : 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Sport fröccs : 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Lakó fröccs ( kisházmester) : 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy fröccs : 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
Góré fröccs : 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
Mafla, vagy Maflás : 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos : 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar – Angol : 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós : 2,5 dl bor + 2,5 dl szódavíz
Tisza fröccs : 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
Deák bólé: sok szóda, cseppnyi bor
“S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot.” (Márai Sándor)