A csirkehúst már régóta fogyasztjuk és a legtöbb sportoló, diétázó is előszeretettel fogyasztja.
Én személy szerint csak csirkét eszek, mert bár hiába szárazabb a húsa, sosem mócsingos vagy rágós és ha jól elő van készítve nem is szárad ki annyira.
Most összeszedtem nektek a szerintem legszuperebb csirkehúsból készült ételeket, biztosan ízlik majd nektek is, ha szántok rá egy kis időt. 🙂
Almás, boros csirkemell ( 2 főre )
Ami kell hozzá:
2 közepes méretű alma
25 dkg csirkemell
1,5 dl száraz fehérbor
pici olívaolaj
só, bors, fahéj
Így készítsd el:
Szeleteld fel a csirkemellet, ezután jöhet egy pici só és bors rá, de csak annyira hogy az íze picit pikánsabb legyen.
Ha ezzel kész vagy, az almát hámozd meg és vágd szeletekre, majd a csirkemellet az előtte serpenyőben felhevített olajra dobd rá, hogy picit átsüljön mind a kettő oldala.
Ha már szép pirult, dobd mellé az almaszeleteket is és a bort is öntsd hozzá, ezután fedő alatt párold egy kis ideig, hogy az alma rendesen átfőhessen a borban.
Miután a felesleges lé elfőtt, tálalhatod is tetszés szerinti körettel és ízlés szerinti fahéjjal. 🙂
Azték csirke
Ami kell hozzá:
1 kg csirkemellfilé
1 nagy fej vöröshagyma
4 ek. Étolaj
3 paradicsom
4 zöld banán
1 teáskanál currypor
só
Így készítsd el:
Vágd csíkokra a csirkemellet, melyek kb. egy ujjnyi vastagságúak és felhevített olajban süsd át őket.
Ezután a vöröshagymát vágd apróra és kb. olyan 5 percig pirítsd a csirkével együtt, majd sózd meg és a currypor is mehet a serpenyőbe a kockákra vágott paradicsommal együtt és tégy rá fedőt.
Ha ezzel kész vagy, párold meg, ha kell pár evőkanál vízzel és hagyd hogy megpuhuljanak és az ízek egybeolvadjanak egymással.
Amíg ez a folyamat zajlik, a banánt is csíkozd fel a csirkemellhez hasonlóan és tedd bele a serpenyőbe ezt is, ezután az egészet 15 peren át párold fedő alatt, ha kész vagy már tálalhatod is.
Ehhez az ízletes raguhoz leginkább a párolt jázmin rizs illik, de tetszés szerint fogyasztható. 🙂
Brokkolis csirkemellcsíkok
Ami kell hozzá:
50 dkg csirkemellfilé
2 ek. búzakeményítő
4 ek. szójaszósz
4 ek. cherry
60 dkg brokkoli
őrölt fehérbors
5 dkg szezámmag
só
4 ek. olaj
2,5 dl húsleves
1 ek. cukor
2 ek. citromlé
kevés cayenne-i bors
Így készítsd el:
Keverd össze a cherryt, a búzakeményítőt és a szójaszószt, ezután kevés őrölt fehér borsot is tégy hozzá, majd forgasd bele a már előzőleg csíkokra felvágott csirkemellet,s hagyd állni olyan 25-30 percen át.
Szed rózsáira a brokkolit, a szárát darabold fel apróra és egy szűrőkanál segítségével 3-4 percig mártsd bele lobogó, forró vízbe és ezután hűtsd be.
Ha ezzel megvagy, egy serpenyőbe forrósítsd fel az olajat és pirítsd kb. 5 percig a pácolt csirkemellet, ezután mehet bele a brokkoli is és a kettőt együtt még további 3-4 percig süsd.
Ezután öntsd fel húslevessel, add hozzá a sót, cukrot, citromlevet és a pici cayenne-i borsot, majd forrald át és ha megszórtad szezámmaggal, már tálalhatod is 🙂
Csirkecomb sajtos fokhagymamártásban
Ami kell hozzá:
4 db csirkecomb
2 tyúkhúsleveskocka
5 dkg. reszelt ementáli sajt
2 dkg margarin
1 ek. liszt
1 ek. vágott petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlé
fehér bors és só
Így készítsd el:
Mindegyik combot vágd ketté a forgóknál majd egy lábasban forralj fel 3 dl vizet, amibe a leveskockákat beledobod és tedd bele a combokat is.
Fontos hogy folyamatosan forrjon és fedő alatt legyen!
Ha már puhára főtt, vedd ki és tedd félre, majd kezdd el a margarint egy serpenyőben felolvasztani, majd mehet rá a liszt és addig keverd, míg habzani nem kezd.
Ha ez kész, a csirkelevet öntsd rá, majd keverd addig, míg be nem sűrűsödik.
Ezután rakd hozzá a sajtot, borsot, petrezselymet, fokhagymát és jól forrald ki, majd szedd le a csirkecombok bőrét és a csontokat is és tedd bele a mártásba.
Ezután még egyszer forrald fel az egészet és tálalhatod is! 🙂