Nem tudom miért, talán az elmúlt napokban uralkodó jó idő miatt, de sokkal több kedvem van főzni, a nyár beköszönte pedig rengeteg kis hétvégi sütögetésnek adhat remek időt. Mivel enni is szeretek és a jó időt is imádom, így összegyűjtöttem nektek pár szuper ételt, amely bográcsban készül, hátha Ti is ihletet kaptok egy kis szabadtéri főzőcskézéshez. 🙂
Bográcsos csirke
Ami kell hozzá:
1 egész csirke
½ kg krumpli
1 zöldpaprika
3 paradicsom
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
¼ zeller
1 fej vöröshagyma
2 ek. zsír, vagy olaj ( én személy szerint ilyen esetekben a zsírt jobban szeretem használni )
pirospaprika
ételízesítő
só
Így készítsd el:
Tisztítsd meg a csirkét és darabold fel, akárcsak ha pörköltet készítenél a konyhában.
Ezután minden zöldséget moss meg, majd szeleteld fel őket, a vöröshagymát pedig kockázd fel apróra.
Ezután a zsírt olvaszd fel a bográcsban és tedd bele a hagymát, amit üvegesre pirítasz és tedd bele a zöldségeket is, valamint mehet bele a darabolt csirke.
Ha ez jól átsült, önts alá egy kevéske vizet, így a hússal együtt a zöldségek is megbarnulnak kicsit.
Ezután szórd meg tetszés szerinti pirospaprikával és annyi vizet önts rá, hogy teljesen ellepjen mindent, majd fűszerezd meg sóval és ételízesítővel, ezt követően a feldarabolt paradicsom is belekerülhet a bográcsba.
Ha már úgy látod hogy a hús megpuhult, a hasábokra felvágott krumplit is beledobhatod és készre főzheted. 🙂
Hétvezértokány
Ami kell hozzá:
-
30 dkg marhaszínhús
-
25 dkg sertéslapocka
-
25 dkg borjúlapocka
-
10 dkg füstölt szalonna
-
3 fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 zöldpaprika
-
2 paradicsom
-
2 dl tejföl
-
1 ek. pirospaprika
-
köménymag
-
só
Így készítsd el:
Moss meg minden húst és különválogatva csíkozd fel őket vékonyan, ezután a vöröshagymát és a fokhagymát is mosd meg és aprítsd fel apróra, majd a paprikát és a paradicsomot is szeleteld fel.
Ha ezzel megvagy, a bográcsba tett felcsíkozott szalonnát pirítsd meg, és az így keletkezett zsírban pirítsd meg a hagymát is.
Ehhez tedd hozzá a pirospaprikát és forrald vízzel felöntve kb. 5 percig, majd mehet bele a marhahús, amit megsózol és ízlés szerint köménymagot is adsz hozzá, ezután párold egy órán át.
Ha ez kész, jöhet a borjú és a sertés is, amihez időnként kevés vizet öntesz, így párolod tovább.
Ha a hús elkezd puhulni, hozzáadhatod a paradicsomot és a paprikát is, ezután közepes tűzön kevergetve addig párolod, míg meg nem puhul minden husi.
Ha már puha mind, mehet a tejföl bele és jól felforralod, ezután akár rizzsel és galuskával is tálalhatod. 🙂
Magyaros egytálétel
Ami kell hozzá:
-
50 dkg sertéscomb
-
10 dkg húsos füstölt szalonna
-
2 pár debreceni kolbász
-
1 kg krumpli
-
2 zöldpaprika
-
4 paradicsom
-
1 fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
őrölt csípős paprika
-
rozmaring
-
só, bors
Így készítsd el:
Darabold fel kicsi szeletekre a sertéshúst, ezután a paprikát, krumplit, paradicsomot és a debrecenit vágd fel karikákra. Ha ez kész van, aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát is.
Ezután vágd fel a szalonnát kockákra és pirítsd meg lassú tűzön, ennek a zsírján futtasd meg a vöröshagymát és a zöldpaprikát.
Tedd bele a húst és a paradicsomot, majd párold kb. 50-60 percig víz hozzáadásával.
Ha ezzel megvagy, keverd hozzá a krumplit, a fokhagymát és a debrecenit, majd sózd, borsozd és ízlés szerint adj hozzá a rozmaringból és a csípőspaprikából.
Ezt engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi és főzd kis lángon egészen addig, míg a krumpli meg nem fő.
Savanyú vetrece
Ami kell hozzá:
-
60 dkg marhacomb
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
pirospaprika
-
só
-
1 babérlevél
-
őrölt bors
-
2 dl fehérbor
-
2 dl tejföl
-
1 ek. finomliszt
-
1 kiskanál mustár
-
fél citrom
Így készítsd el:
Csíkozd fel a szalonnát és a húst is, a vöröshagymát hámozd meg és aprítsd fel.
Ezután süsd ki lassú tűzön a szalonnát és add hozzá a hagymát és az előtte lepréselt fokhagymát is, majd pirítsd meg.
Mehet bele a hús is és pirítsd tovább kevergetve, ezután ha elfőtt a leve, hintsd meg pirospaprikával és sózd meg, majd önts rá 2,5 dl vizet is.
Dobd bele a babérlevelet és borsozd meg, majd a kimért bor felét öntsd a bográcsba és párold puhára, méghozzá kis lángon de közben pótold a levét, ami elfő.
Eközben a maradék bort keverd simára a tejföllel és picit merj rá a hús levéből is és öntsd a vetrecéhez.
Forrald kb. két percig, egészen addig míg a lé mártásszerűen be nem sűrűsödik és ízesítsd picit pikánsabbra a citrom reszelt héjával és kifacsart levével a mustárral.
Én puliszkával szoktam tálalni, hiszen laktató és finom is, de ezt kevesebben ismerik és ha nem szereted vagy nem akarod kipróbálni, rizs is tálalható mellé. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: