Előző bejegyzésemben említettem a gabonafélék sokszínűségét, felhasználhatóságának rengeteg területét és a szervezetre gyakorolt töméntelen mennyiségű jótékony hatását. Sorozatom második részében a rizst ismerhetitek meg, annak jótékony hatásait és pár ötletes elkészítési módot. 🙂
Sokan nem gondolnák, de a rizs eredetileg egy száraz éghajlaton termő növény volt, csak az idő során alkalmazkodott szép lassan az árasztásos termesztési módhoz és ma is lehetőség van arra, hogy ezt a növényt árasztás nélkül is termesszük.
Legfőbb elterjedési helye Kelet, itt évezredek óta jelen van és termesztik is, igazi egyeduralkodónak számít pl. Ázsiában, így a rizstermelés körülbelül 95%-ban irányul a Keleti országokra, ahonnan aztán a piacra kerül.
Hogy miért is van ennyire elterjedve Keleten a rizs?
Ezekben az országokban is ugyanúgy ismerik a búzát, árpát, azonban egyik gabona sem nő annyira gyorsan mint a rizs. Évente nem csak egy, hanem több alkalommal is betakarítható a termés, ezáltal a termelése is gyorsan megy, valamint a rizsföldek nem foglalnak el a földterületekből, mint pl. egy búzamező.
Keleten az emberek teljes értékű formában eszik és az egyik legkiegyensúlyozottabb tápanyagtartalmú ételnek vélik, így hát azok, akik a természetes és a vegetáriánus étkezést részesítik előnyben, leggyakrabban a rizst fogyasztják.
A rizs fogyasztásánál is érdemesebb a teljes értékű, barna rizst a szervezetbe vinni, hiszen egy nagyon hosszú és körülményes folyamaton megy keresztül a növény, míg az eredeti barna, tápanyagokban gazdag formájából fehér, fényes étel kerül az asztalunkra.
A legfontosabb azonban az a szempont, hogy ez az eljárás széppé, fényessé teszi a növényt, azonban a benne található ásványi anyagok majdnem teljes egésze eltűnik a művelet során a növényből.
Miért érdemes rizst fogyasztani?
Ha teljes értékű rizst fogyasztunk, szervezetünk rengeteg hasznos anyaghoz jut hozzá.
Rengeteg szénhidrátot, fehérjét, B és E vitamint tartalmaz, valamint kalciumot, vasat, foszfort és más nyomelemeket, enzimeket.
A rizs nemcsak antiallergén, hanem tápláló, nyugtató, energetizáló, frissít és gyomorerősítő hatást is magáénak tudhat.
A benne található enzimek könnyebbé teszik az emésztést, de magas vérnyomás, rossz májműködés, érrendszeri betegségek,vese és szívelégtelenség, bélgyulladás, hasmenés és különböző bélfertőzések esetén is remek gabonaféle.
A belőle készült rizsliszt és a rizskeményítő a kozmetika iparban is remekül megállja a helyét, hiszen számos helyen készítenek belőle borogatásokat, pakolásokat, továbbá remek idegcsillapító, bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatása van, a belőle készült rizspor pedig még sminkeléshez is használatos a mai napig.
Íme egy remek recept, mely rizzsel készült 🙂 :
Rizssaláta:
Ami kell hozzá:
150 g rizspehely
4 tojássárgája
150 g reszelt parmezán
2 fej vöröshagyma
1 pohár tej
néhány kanál átszitált búzaliszt
egy csipet kakukkfű és majoranna
néhány levél bazsalikom és salátalevél
2 érett paradicsom, valamint só
Így készítsd el:
A vöröshagymát aprítsd föl és keverd össze a tojássárgákkal, a tejjel, a rizspehellyel a fűszerekkel és a parmezánnal.
Ezután 15 percig hagyd hogy a pelyhek magukba szívják a nedvességet és ha ez megtörtént, apró fasírtgolyókat formázz belőle.
Forgasd meg mindet lisztben és egy tepsiben tedd be őket a már 180 fokosra előmelegített sütőbe.
Forgasd meg sűrűn őket egészen addig, míg aranyszínűre nem sülnek, majd helyezd őket a salátalevelekre és locsold meg a korábban mozsárral összepréselt paradicsomokkal, ezután díszítsd pár levél bazsalikomlevéllel és kész is! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: