Tündérkert.

A rizs, mint energiaforrás

rizs

Előző bejegyzésemben említettem a gabonafélék sokszínűségét, felhasználhatóságának rengeteg területét és a szervezetre gyakorolt töméntelen mennyiségű jótékony hatását. Sorozatom második részében a rizst ismerhetitek meg, annak jótékony hatásait és pár ötletes elkészítési módot. 🙂

Sokan nem gondolnák, de a rizs eredetileg egy száraz éghajlaton termő növény volt, csak az idő során alkalmazkodott szép lassan az árasztásos termesztési módhoz és ma is lehetőség van arra, hogy ezt a növényt árasztás nélkül is termesszük.

Legfőbb elterjedési helye Kelet, itt évezredek óta jelen van és termesztik is, igazi egyeduralkodónak számít pl. Ázsiában, így a rizstermelés körülbelül 95%-ban irányul a Keleti országokra, ahonnan aztán a piacra kerül.

Hogy miért is van ennyire elterjedve Keleten a rizs?

Ezekben az országokban is ugyanúgy ismerik a búzát, árpát, azonban egyik gabona sem nő annyira gyorsan mint a rizs. Évente nem csak egy, hanem több alkalommal is betakarítható a termés, ezáltal a termelése is gyorsan megy, valamint a rizsföldek nem foglalnak el a földterületekből, mint pl. egy búzamező.

Keleten az emberek teljes értékű formában eszik és az egyik legkiegyensúlyozottabb tápanyagtartalmú ételnek vélik, így hát azok, akik a természetes és a vegetáriánus étkezést részesítik előnyben, leggyakrabban a rizst fogyasztják.

A rizs fogyasztásánál is érdemesebb a teljes értékű, barna rizst a szervezetbe vinni, hiszen egy nagyon hosszú és körülményes folyamaton megy keresztül a növény, míg az eredeti barna, tápanyagokban gazdag formájából fehér, fényes étel kerül az asztalunkra.

A legfontosabb azonban az a szempont, hogy ez az eljárás széppé, fényessé teszi a növényt, azonban a benne található ásványi anyagok majdnem teljes egésze eltűnik a művelet során a növényből.

Miért érdemes rizst fogyasztani?

Ha teljes értékű rizst fogyasztunk, szervezetünk rengeteg hasznos anyaghoz jut hozzá.

Rengeteg szénhidrátot, fehérjét, B és E vitamint tartalmaz, valamint kalciumot, vasat, foszfort és más nyomelemeket, enzimeket.

A rizs nemcsak antiallergén, hanem tápláló, nyugtató, energetizáló, frissít és gyomorerősítő hatást is magáénak tudhat.

A benne található enzimek könnyebbé teszik az emésztést, de magas vérnyomás, rossz májműködés, érrendszeri betegségek,vese és szívelégtelenség, bélgyulladás, hasmenés és különböző bélfertőzések esetén is remek gabonaféle.

A belőle készült rizsliszt és a rizskeményítő a kozmetika iparban is remekül megállja a helyét, hiszen számos helyen készítenek belőle borogatásokat, pakolásokat, továbbá remek idegcsillapító, bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatása van, a belőle készült rizspor pedig még sminkeléshez is használatos a mai napig.

Íme egy remek recept, mely rizzsel készült 🙂 :

Rizssaláta:

Ami kell hozzá:

150 g rizspehely

4 tojássárgája

150 g reszelt parmezán

2 fej vöröshagyma

1 pohár tej

néhány kanál átszitált búzaliszt

egy csipet kakukkfű és majoranna

néhány levél bazsalikom és salátalevél

2 érett paradicsom, valamint só

Így készítsd el:

A vöröshagymát aprítsd föl és keverd össze a tojássárgákkal, a tejjel, a rizspehellyel a fűszerekkel és a parmezánnal.

Ezután 15 percig hagyd hogy a pelyhek magukba szívják a nedvességet és ha ez megtörtént, apró fasírtgolyókat formázz belőle.

Forgasd meg mindet lisztben és egy tepsiben tedd be őket a már 180 fokosra előmelegített sütőbe.

Forgasd meg sűrűn őket egészen addig, míg aranyszínűre nem sülnek, majd helyezd őket a salátalevelekre és locsold meg a korábban mozsárral összepréselt paradicsomokkal, ezután díszítsd pár levél bazsalikomlevéllel és kész is! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!